Günlük yaşamımızda bizleri rahatsız eden çok sayıda çevresel etken bulunmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak, yapı elemanlarının hafiflemesiyle gürültü sorunları ortaya çıkmaktadır. Ancak bu olumsuz etkenle yaşamak gerekmediğinin, tüm alanların ses ve gürültüye karşı koruma altına alınabileceğinin bilincinde olmalıyız. Jeneratör ses yalıtımı ve gürültünün yol açtığı olumsuzlukları engellemek adına yapılan tüm çalışmalara ses izolasyonu/ses yalıtımı denilmektedir.
Jeneratör; Makine sanayi, inşaat sektörü, kamu kuruluşları, evler, apartmanlar, endüstri, çeşitli iş yerlerinde mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmeye yarayan elektrik kesintisini saniyeler içinde algılayarak çok kısa süre hissedilen elektrik kesintisini önleyen cihazdır. Asansörler, yedek aydınlatmalar, tıbbi ve yaşam destek cihazları ve yangından korunma sistemleri için kullanılırlar. Cihaz, bir elektrik kesintisi algıladığında motoru otomatik olarak çalıştırır ve alternatör adı verilen güç üretim birimini döndürür. Bu esnada bulunduğu ortama yüksek ses dalgaları yayarak gürültü kirliliğine de sebebiyet vermektedir.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmazken 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre maruz kalındığında kulakta hasar oluşur. Jeneratörlerin çıkardığı gürültü, makinenin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Büyük ve güçlü jeneratörler çok ses çıkarırken, çıkardıkları gürültü nedeniyle çevredeki cisimlerin de titreşimine de neden olurlar. Yankı oluşturmayacak açık alanda ve prime yükün %75 değerinde, 1 adet kabinli jeneratörün ortalama ses basınç seviyesi değeri 77 ± 2 dB seviyelerindedir. Bu nedenle jeneratör sesini azaltmak için jeneratör odasının her yönüne ses yalıtımı yapılması gerekmektedir. Çünkü ses dalgalarla yayılmaktadır. Sesi tamamen odanın içine hapsetmek ve ses geçişini engellemek gerekmektedir. Jeneratör odası ses yalıtımı; iç ses yalıtımı, makine odası ses yalıtımı ve dış mekan ses yalıtımı olarak uygulanabilmekte ve jeneratör sesleri maksimum seviyede kesilebilmektedir. Jeneratör odalarında kullanılacak ses yalıtım malzemeleri, yanmaz nitelikle ve birinci sınıf kalitede doğru malzemelerden oluşmalıdır. Bu uygulamalar için işinin ehli profesyonel firmalardan yardım almak elzemdir. Jeneratör odası ses yalıtımı yapmak ek maliyet gerektirse de bu ses yalıtımı yapılarak işitmeye bağlı bir kısım sağlık sorunlarının da önüne geçilebilmektedir. Örneğin bir öğrenci yurdunun/hastanenin enerjisini sağlayan jeneratör veya ısınma ihtiyacını karşılayan kalorifer dairesi ayrı bir bina olarak inşa edilebilir. Bu durumda makinelerin gürültüsünü ortadan kaldırmak için dış cephede ses yalıtımı yapmak gerekir.
Jeneratör sesinin gürültü kaynakları arasında olarak mekanik ve yanma kuvvetlerinden kaynaklanan motor gürültüsü, motor boyunca ve radyatör boyunca yüksek hızda hareket eden havanın sesinden kaynaklanan soğutma fanı sesi, soğutma havası ve fırça sürtünmesinden kaynaklanan alternatör gürültüsü, bir metrede 80 dB(A) ile 90 dB(A) arasında değişen mekanik gürültüye yol açan alternatör sargılarındaki akım dalgalanmalarından kaynaklanan endüksiyon gürültüsü, çeşitli yapısal parçaların ve bileşenlerin mekanik titreşiminden kaynaklanan mekanik-yapısal gürültüler jeneratör ses yalıtımı yapılmasını kaçınılmaz hale getirmektedir.
Jeneratör ses yalıtımı yapılırken tercih edilebilecek ses izolasyon seçenekleri jeneratörün kapalı alan veya açık alanda bulunmasına göre değişkenlik göstermektedir. Çevreye yayılan gürültünün önlenmesi gereken jeneratör, hidrofor, kalorifer dairesi gibi alanların ve yüksek ses düzeyine sahip eğlence yerleri vb. mekânların duvar, döşeme, tavan, pencere, kapı ve tesisat elemanlarının ses düzeyini düşürmek için kullanılacak akustik menfezler, ses yalıtım bariyerleri, şap altı ses yalıtım şilteleri, en iyi jeneratör muhafazası gürültü bariyeri, ses yalıtım süngerleri, çalışma kabinleri, yüzer oda/sessiz oda uygulaması gibi seçeneklerden uygulama alanı için en doğru seçim profesyonel destek alarak sağlanabilmekte olup, jeneratör kullanımından doğan darbe doğuşumlu ses yalıtımında yüzer oda denilen uygulama yüksek performans sağlar. Sesi absorte ederek ara katlarda hava doğuşumlu ses transferini minimum seviyede tutar. Düşük ısı iletim katsayısı değeri ile yüksek termal koruma sağlamaktadır. Jeneratör Odası Ses yalıtım işlemi m2 fiyatı/ses yoğunluğuna bağlı olarak kullanılması tespit edilen malzemelere ve işçiliğe göre değişiklik göstermektedir
© 2022 jeneratorsesyalitimi.com. ALL RIGHTS RESERVED.